niedziela, 7 lutego 2016

Chudnij zdrowo z dietą warzywno-owocową


Autor: Agnieszka Szynal-Tuleja

Czujesz się zmęczony/zmęczona? Przybyło Ci kilka kilogramów? Brak Ci zapału i chęci do pracy? Dopadło Cię znużenie i apatia? Możesz odzyskać siły i zgubić zbędne kilogramy za pomocą diety warzywno-owocowej, która jest bardzo skuteczna i co najważniejsze zdrowa. Tracisz kilogramy i przywracasz zdrowie – sprawdź jak to działa.

Na czym polega dieta warzywno-owocowa
To jedna z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób cywilizacyjnych. Chudniesz, nie tracąc witamin, energii, jesteś pełna życia, szczęśliwa, zadowolona. Dieta dostarcza enzymów, mikroelementów, odtruwa, przywraca zdrowie. Pokarm nie zaśmieca organizmu, ale go oczyszcza. Dieta wpływa korzystnie na ok. 60 schorzeń. Podstawą kuracji jest oczyszczenie organizmu z toksyn.
Do przygotowania diety wykorzystuje się warzywa i owoce zawierające śladowe ilości białka i tłuszczu, i duże ilości mikro i makroelementów, witamin, enzymów, błonnika, przeciwutleniaczy i wielu innych substancji czynnych biologicznie, co zapewnia doskonałe przyswajanie tych pokarmów, sprawne oczyszczanie organizmu i jego regenerację.
W trakcie kuracji nie odczuwasz głodu – możesz do woli spożywać produkty będące elementami składowymi diety, bez obawy o przyrost wagi ciała.
KORZYŚCI STOSOWANIA DIETY:
  • stabilizuje ciśnienie krwi
  • rozpuszcza zakrzepy
  • normalizuje poziom cukru
  • likwiduje zapasy tłuszczu
  • usuwa kwas moczowy odłożony w stawach
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego
  • oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha
  • hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • usprawnia wydalanie wszelkich toksyn
Przykładowe menu
Skład diety: Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach nisko skrobiowych, takich jak na przykład:
  • korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew),
  • kapustne (kapusta, kalafior, brokuł),
  • cebulowe (cebula, por, czosnek),
  • dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki),
  • psiankowate (pomidor, papryka),
  • liściaste (sałata, natka pietruszki, zioła).
Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, posiadają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci.

Przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy.

Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych.
Wśród napojów poleca się picie: wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów jak np. chleba, kasz, oleju itp. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.
Wersje diety: najcenniejsze są warzywa i owoce surowe, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów m. in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, oraz chlorofil, mikroelementy i błonnik. Jednakże nie zawsze dieta ta jest dobrze tolerowana. W przypadku pojawienia się bólów brzucha, uporczywych wzdęć lub niechęci do diety zaleca się przez kilka dni wersję sokową diety (soki warzywne i owocowe, woda, herbaty owocowe, ziołowe, wywary warzywne) lub wersję gotowaną (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane) zwłaszcza w przypadku chorób gastrycznych.
Istnieje też wersja eliminacyjna diety warzywno-owocowej, czyli wykluczenie pewnych pokarmów, a zwłaszcza:
  • ogórków kiszonych i soli u chorych z nadciśnieniem i również u chorych z obrzękami, gdyż sól zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie krwi,
  • gotowanej marchwi, dyni, buraków, musu z jabłek i soku z marchwi u chorych z cukrzycą, gdyż warzywa gotowane zwiększają poziom cukru we krwi,
  • w przypadku alergii pokarmowej należy wykluczyć pokarmy alergizujące i nietolerowane w oparciu o testy na alergie i nietolerancje pokarmowe.
Wskazanie do diety
Podstawowym wskazaniem do diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem:
  • wzmocnienia zdrowia,
  • oczyszczenia z toksyn,
  • zwiększenia energii,
  • poprawy snu,
  • odmłodzenia,
  • większej wydolność psychofizycznej organizmu,
  • poprawy pamięci, kojarzenia,
  • wyciszenia, większej duchowości, radości itp.
Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużania życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. No i oczywiście jest skuteczną metodą zrzucenia zbędnych kilogramów!
Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia u osób z:
  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma, także nietolerancje pokarmowe jak migrena, mięśniobóle,
  • choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
  • chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.
Dieta ta okazała się także skuteczną metodą w przypadkach niepłodności; przykładem może być niepłodna od 15 lat kobieta, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety mogła po raz pierwszy zajść w ciążę i urodzić zdrowe dziecko, a inna, która w czasie 8 lat małżeństwa nie mogła donosić żadnej ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, a po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.
Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny X, który dotyczy osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.
Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.
Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej
Głównym przeciwwskazaniem jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, które uniemożliwiają włączenie się własnych samoleczących mechanizmów.
Innym przeciwwskazaniem do diety jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona).
Innym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające jak krańcowa niewydolność narządów, choroba nowotworowa w stadium zaawanowanym, stany związane ze wzmożonym metabolizmem jak nadczynność tarczycy, okres ciąży, karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania.
Dieta jest przeciwwskazana w przypadku transplantacji narządów np. nerek i w ciężkich depresjach.



Wczasy zdrowotno-odchudzające
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz