piątek, 1 kwietnia 2016

Jesteś tym czym jesz - bob czorba, bułgarska zupa.

"Jesteś tym czym jesz"

Powyższe twierdzenie znane było już w starożytności. Dziś jest już udowodnione naukowo, że sposób odżywiania ma ogromy wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie.
Dlatego od czasu do czasu na blogu będą zamieszczane ciekawe przepisy na zdrowe, pożywne i łatwe do przygotowania potrawy.

Na pierwszy ogień idzie Bułgarska Zupa tzw. czorba.
Występuje ona w tym kraju w wielu wariantach, ale najpopularniejsza z nich to bob czorba, czyli zupa fasolowa.

Składniki
20 dag białej fasoli,
3 łyżki oleju,
2 cebule,
2 marchewki,
trochę selera, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka świeżej mięty, sól.

Sposób wykonania
Fasolę płuczemy i namaczamy w wodzie przez całą noc.
Na drugi dzień odcedzamy ją, dodajemy 8 szklanek wody i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. 
Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. 
Do podduszonej (szklistej), drobno pokrojonej cebulę dodajemy mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy.
Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Zupę przystrajamy drobno posiekaną miętą.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz