Kiszona kapusta

Kończy się miesiąc lipiec, trwa w najlepsze sezon ogórkowy, ale już za miesiąc rozpocznie się sezon na kapustę.

Dlatego już dziś zachęcam do przygotowań, do zaopatrzenia się w małą beczkę lub kamionkowe naczynie. Kiedy nadejdzie czas na kapustę będziemy gotowi do rozpoczęcia batalii o jej zakiszenie na sezon zimowy.

Są takie nacje, które kiedyś śmiały się z Polaków, że odżywiają się "zepsutą" kapustą. Dziś już wiemy, udowodnili to naukowcy, że jedzenia kiszonej kapusty bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. 
Okazuje się, że to popularne warzywo po przejściu przez proces fermentacji zyskuje lecznicze właściwości!
Kiszona kapusta  to probiotyk, który posiada działanie bakteriobójcze i wzmacnia odporność organizmu.
A ponadto zawiera witaminy B, C, E oraz antyoksydanty!

Mam dobrą wiadomość i dla osób odchudzających się. Kiszona kapusta ma bardzo mało kalorii a mimo to, za sprawą dużej ilości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości w żołądku.

Panowie już dawno odkryli, że wypicie soku z kapusty po hucznej imprezie leczy kaca. A dodam, że dzięki temu napojowi zmniejsza się stres a nasza skóra zyskuje na wyglądzie!


Komentarze

Popularne posty