niedziela, 5 lutego 2017

Szybkie ciasteczka kokosowe - chrupiące i prawie wegetariańskie

Chcecie poznać przepis na zrobienie całej miski ciasteczek w mniej niż godzinę? - to zapraszam do zrobienia bardzo smacznych, chrupiących i kruchych ciasteczek kokosowych.

Ciasteczka z prawie całej blaszki

Będą one idealne do kawy albo do herbaty kiedy przyjdzie do Was z niespodziewaną wizytą koleżanka (moje dzwonią zwykle godzinę wcześniej).
Na zrobienie ciasteczek kokosowych wystarczy 40, góra 50 minut.

Składniki:
kostka masła (20 dag),
pół szklanki wiórek kokosowych,
jedna szklanka cukru (ciasteczka będą mocno słodkie, ale możemy spokojnie zmniejszyć porcję cukru o 1/3),
25 dag mąki,
cały mały cukier waniliowy (16 gram),
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Do sporej miski wkładamy wyjęte kilka minut wcześniej z lodówki masło, cukier i cukier waniliowy.
Wszystko razem ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i ponownie zagniatamy aż składniki dobrze się połączą.
Następnie cały czas ugniatając ciasto dodajemy mąkę.
Uwaga:
Kiedy mam mało czasu nie bawię się i dodaję wszystko na raz. Też da się radę, ale potrzeba więcej siły 😀

Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałeczek, podobny do tego jak na kopytka.
Całość wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 20-25 minut.

Schłodzone już wałeczki ciasta kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm.
Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pamiętajmy, by między ciasteczkami były spore odstępy, bo podczas pieczenia ciasteczka znacznie zwiększą swoją szerokość.

Teraz sobie stygną :) 


Pieczemy na środkowej półce 15 do 18 minut. Pod koniec pieczenia obserwujcie ciasteczka, bo kiedy stają się złociste, to trzeba je wyjąć.
Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia (na około 15-20 minut) i można je spokojnie podać do kawy.


Smacznego 🍪



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz