sobota, 6 maja 2017

Coś z kuchni włoskiej czyli zupa minestra

Wiosna, coraz cieplej na dworze i niedługo trzeba będzie zdjąć kurtki i nałożyć sukienki.
A tu figura po zimie nie ta 😊

Dlatego proponuję zrobienie zupy prosto z Włoch, niezbyt kalorycznej a na pewno zawierającej sporo witamin - czyli zupy minestra.

Zupa ta, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ma wiele odmian. Powstaje ona na bazie wielu warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Zależy to od sezonu i dostępności warzyw, można samemu poeksperymentować, ja podaję sprawdzony przepis mojej mamy.

Składniki
2 spore cebule, 2 małe marchewki, 10 dag fasolki szparagowej, ząbek czosnku, mały seler, 1 i 1/4 litra rosołu, 5 łyżek ryżu, 4 pomidory, 4 łyżki tartego żółtego sera, puszka zielonego groszku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz.

Wykonanie
Czosnek i cebule obieramy, opłukujemy, drobno kroimy i podsmażamy.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i po opłukaniu trzemy na grubej tarce. Potem dodajemy do cebuli.
Fasolkę czyścimy z włókien, płuczemy, drobno kroimy i dodajemy do reszty warzyw.
Wszystko zalewamy rosołem i gotujemy.

Ryż należy wypłukać, osączyć, włożyć do warzyw i razem gotować do miękkości. 
Pod koniec dodajemy groszek i ketchup.
pomidory myjemy, kroimy w grube plasterki, mieszamy ze startym serem i dodajemy do zupy.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 5 min, podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz