Ajerkoniak - jak go zrobić samemu?

źródło
Możecie się śmiać lub nie, ale ja uważam domowy ajerkoniak za wykwintny trunek!
Oczywiście łatwo jest kupić butelkę z adwokatem w sklepie, ale często jest to już przestały alkohol ze smakiem raczej średnim.

Dlatego możecie zaskoczyć przyjaciół i podać na stół ajerkoniak zrobiony samemu samemu.

Przepis i wykonanie
Najważniejsze są jajka -:)
Najlepiej, by były to te z wolnego chowu, gdzie żółtka mają intensywny kolor i są smaczniejsze. Na początku musimy je dokładnie oczyścić a następnie wyparzyć przez kilkusekundową kąpiel we wrzątku. Wtedy unieszkodliwimy ewentualne bakterie salmonelli.

Składniki
10 żółtek, 1/4 kg cukru pudru, 0,5l zagęszczonego, niesłodzonego mleka, ćwiartka wódki.

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy mleko stale miksując.
Kiedy masa będzie już gładka, powoli wlewamy alkohol.
Całość miksujemy na małych obrotach, uważając by likier się nie zważył.

Gotowe!


Komentarze