poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Domowe klopsiki ze śledzia, łatwe i tanie danie

Źródło: Wikipedia
Ponieważ ostatnio spodobały się Wam moje przepisy dziś bardzo tanie i proste w wykonaniu danie które często gości na moim stole.
Dawniej śledzie uznawane były za jedzenie biedaków, ale dziś wiemy, że ta niepozorna rybka jest pełnowartościowym i zdrowym pokarmem. I śledzie nadal są tanie!

Składniki:
1/2 kg solonych śledzi (filetów)
0,25 kg gotowanego mięsa (może być te, które pozostaje po ugotowaniu zupy)
2 nieduże cebule, 2 żółtka, duży ugotowany ziemniak (lub dwa małe), masło do smażenia, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Śledzie wraz z ugotowanym mięsem i ziemniakiem mielimy w maszynce. Dodajemy usmażoną na maśle cebulę, następnie żółtka i pieprz do smaku, starannie wyrabiamy.
Uformowane z tak powstałej masy klopsiki (płaskie i podłużne) smażymy na maśle. Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz